فهرست مطالب

پژوهش نامه اسلامی زنان و خانواده - سال چهارم شماره 10 (پاییز 1390)

پژوهش نامه اسلامی زنان و خانواده
سال چهارم شماره 10 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 11
  • مقالات
  • زهرا محمدی صفحه 15
    یکی از عوامل موثر در تکوین شخصیت انسان، تربیت است. از بهترین شیوه های تربیت، شیوه عملی الگوهاست. در این شیوه، آن چه مطلوب و ارزشمند است الگوپذیری کاملا آگاهانه، هدف دار و از روی معرفت و شناخت کامل است؛ یعنی هر فرد پس از تفکر، استدلال، تجزیه و تحلبل عقلی و با بصیرت کامل به تقلید از الگو می پردازد. این مقاله با هدف معرفی حضرت زهرا به عنوان بهترین الگوی زن مسلمان و با استفاده از منابع فقهی (قرآن و روایت) به بررسی توصیفی و تحلیلی علت و چرایی الگو بودن آن حضرت نگاشته شده است.
    نتایج بررسی نشان می دهد حضرت زهرا با داشتن فضایل و ویژگی هایی مانند عصمت، ولایت کبری و مقام لیله القدری بر تمامی زنان برتری دارد. به منظور الگوپذیری از آن حضرت باید با گفتار و کردار ایشان آشنا شد و با تحلیل و استنباط سیره عملی وعلمی آن بزرگوار وظیفه خویش را در همه ابعاد زندگی سامان بخشید. عبادت، حیا، حجاب، وارستگی، خانه داری، همسرداری، مادری و... جلوه هایی از سیره آن بانوی نمونه اسلام است.
    کلیدواژگان: حضرت زهرا، الگو، زن مسلمان
  • زهرا ضیایی، خدیجه ضیایی صفحه 41
    ارتباطات فرآیندی پویا و پیچیده است به طوری که توجه اکثر کارشناسان و روانشناسان تربیتی به آن معطوف شده است و حل بسیاری از مشکلات جامعه به ویژه اصلاح رفتار انسانی در گرو پرداختن به این موضوع اساسی است.
    تحقیقات نشان می دهد خانواده موفق و کارآمد، خانواده ای است که روابط اعضای آن مبتنی بر اصول و ضوابط صحیح ارتباطی باشد. همچنین خانواده مهم ترین و اصلی ترین نهاد تربیتی جامعه و نخستین آموزشگاه و پرورشگاه فرزندان است. از این رو، بیان هر گونه سخنی درباره تربیت دینی بدون توجه به نقش حیاتی خانواده نادرست است.
    در مقاله حاضر سعی شده است با استفاده از آیات و روایات و سیره ائمه اطهار شاخص های ارتباط سالم والدین و نقش آن در تعلیم و تربیت دینی فرزندان بررسی شود. نتایج این بررسی نشان می دهد پدر و مادر وظیفه دارند با ایجاد روابط دوستانه با فرزندان، محیطی مناسب را برای آنان فراهم آورند تا عقایدی که در فطرت آنها نهادینه شده است ظهور و بروز نماید و پرورش کامل گردد. اصول ارتباط درست والدین با فرزندان، نقش ارتباط در اولین جایگاه تربیت و آثار و نتایج ارتباط درست در رشد تربیت دینی از مواردی است که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: روابط، والدین، فرزندان، تربیت دینی
  • زینب سادات احتشامی صفحه 71
    بی تردید نهاد خانواده در پرورش استعدادهای نسل آینده سهم مهمی دارد، به امنیت اخلاقی- اجتماعی کمک می کند و در شکل گیری اقتصادی سالم و پویا موثر است و کانون آرامش و محبت و پرورش عواطف انسانی است.
    با صنعتی شدن جوامع غربی و آغاز پیدایش حرکت فمینیسم در اوایل قرن نوزدهم، جوامع مزبور دچار بحران و دگرگونی شدند. در این چرخه تغییر، نهادی که بیش از همه دچار بحران هویت گردید، نهاد خانواده بود به طوری که نقش زنان در خانواده و حرکت سنتی آنان متحول شد. فمینیست از هر نوعی (لیبرال، مارکسیستی، رادیکال، سوسیال و فرامدرن) با انتقاد از خانواده هسته ای و اقتدار پدرسالارانه، به خانواده سنتی حمله کرده و بدون پینشهاد جایگزینی مناسب، مناسبات خانوادگی زن را دگرگون کرد. از این رو، در این جوامع، خانواده نه تنها از استحکام لازم برخوردار نیست، بلکه رقبای جدی در کنار خود دارد. آمار رو به افزایش طلاق، همسرآزاری، خودکشی زنان و تک زیستی ها شاهد بر این مدعاست.
    مقاله حاضر با هدف تبیین نگرش های فمینیستی و آسیب شناسی آن، به تعارض میان اسلام و گرایش های فمینیستی می پردازد. نتایج بررسی دیدگاه اسلام در این زمینه نشان می دهد که خانواده نهادی مقدس است و زن محور پویایی و کارآمدی آن می باشد. خداوند بر اساس حکمت خویش زن و مرد را به تفاوت زیستی خلق کرده و انتظارات متفاوتی از آنان دارد، گرچه ارزشمندی واقعی هر انسانی به بهره مندی وی از قدرت و کمال و تقرب به خداوند است و در این زمینه تفاوتی بین زن و مرد نیست و بنا به ضرورت هر دو برای دستیابی به تقرب یک مسیر را نمی پیمایند.
    کلیدواژگان: فمینیسم، خانواده، دیدگاه اسلام، جریان شناسی
  • عابده بتول جعفری صفحه 99
    خانواده، اولین مهم ترین و پربرکت ترین نهاد اجتماعی در تاریخ، فرهنگ و تمدن انسانی است. خانواده کانونی است که باید برای حفظ حرمت و کرامت انسان و تامین سلامت جسمانی و روحانی و رشد معنوی او استحکام یابد. قوام خانواده به منظور تداوم انسجام جامعه و تامین محیطی سالم برای زیستن انسان ها ضرورتی انکارناپذیر است. در نظام الهی و فرهنگ قرآنی، هدف اصلی ازدواج و تشکیل خانواده، رسیدن به آرامش و آسایش خاطر، پیمودن طریق رشد و شکوفایی، نیل به کمالات انسانی و تقرب به ذات حق تعالی است. ازاین رو نظام اسلامی برای هر یک از زن و شوهر تکایف و وظایفی در نظر گرفته شده است؛ حسن معاشرت، جلب توجه همسر، تمکین به معنی خاص، تربیت فرزندان از تکالیف مشترک است. سرپرسیت و قیومیت خانواده، تعاون، نفقه، تامین امنیت خانواده و... از وظایف شوهر نسبت به زن و اطاعت، حیا و عفاف، حفظ اموال شوهر، آراستگی و... از وظایف خاص زن نسبت به شوهر است.
    مقاله حاضر علاوه بر تبیین موارد فوق به آسیب شناسی روابط خانوادگی نیز می پردازد. برخی از آسیب ها از ناحیه شوهر شامل آزار دادن همسر، بدخویی، بخل، تنوع طلبی، غیرت ورزی نابجا و... است و آسیب هایی که از ناحیه زن به همسر وارد می شود شامل ناسپاسی، انتظارات نابجا، منت نهادن، عدم مدارا و وفاداری است.
    کلیدواژگان: خانواده، وظایف، زوجین، اسلام
  • نویره الهدار صفحه 127
    اهمیت و ضرورت تربیت آدمی بر کسی پوشیده نیست هیچ مکتب و گروهی اهمیت این امر را انکار نمی کند، اما اختلاف ها در اهداف و روش های تربیتی می باشد. اسلام به عنوان دین کامل در راستای سعادت بشر، بر تربیت در دوران کودکی تایید فراوانی داشته است و آن را از جمله وظایف والدین و در شمار حقوق فرزندان می داند.
    در نوشتارحاضر، سعی شده بحث تربیت و مراحل آن در اسلام، وظایف والدین در زمان قبل و بعد از تولد بررسی گردد و نکاتی درباره رفتارهای کلیدی والدین بر فرزندان نسبت به انجام آنان به امور دینی مطرح شود. از نتایج این تحقیق آن است که والدین نقش مهمی در تربیت دینی و عاطفی فرزندان دارند و اسلام اهمیت فوق العاده ای به این نقش داده است و برای آن دستورالعمل هایی بیان نموده است.
    کلیدواژگان: حجاب، حدود، پوشش، زینت
  • کوثر جابری صفحه 147
    لزوم پوشیدگی زن در مقابل مردان بیگانه و داشتن حجاب، برای بانوان از سن تکلیف، از مسائل مهم دینی است. ازاین رو، تعیین حدود حجاب برای زنان با استناد به دلایل عقلی و نقلی به منظور ارایه طرحی که براساس آن پوشش شرعی بانوان تامین گردد و نگاهی گذرا و اجمالی به آثار فقی هان و مفسران نشانگر آن است که مسئله به شدت مورد اختلاف است و در چگونگی و ابعاد آن بحث های زیادی می توان یافت.
    روشن است که حدود پوشش و چگونگی آن در برابر نامحرم و اجنبی را باید با نگرشی در آیات و روایات و اقوال فقی هان به دست آورد و برای روشن تر شدن بحث و آگاهی های لازم در این باره تبیین تفسیری و فقهی آیه «و لا یبدین زینتهن إلا ما ظهر منها» ضروری است.
    باتوجه به مفهوم حدود که در لغت به معنای متعدد به کار رفته است در این مقاله مراد از حدود، نهایت و حد هر چیزی می باشد. با بررسی واژه حجاب و واژه های مترادف آن، به این نتیجه رسیدیم که استعمال کلمه حجاب در مورد پوشش زن یک اصطلاح نسبتا جدید است در قدیم و مخصوصا در اصطلاح فقها کلمه «ستر» که به معنای پوشش است به کار رفته است.
    کلیدواژگان: حجاب، حدود، پوشش، زینت
  • ندی ابراهیم البصیر صفحه 171
    هذا التحقیق یناقش الغزو الثقافی الغربی من زوایا مختلفه واضراره علی تفکیک بناء الاسره. ابتداء یرتکز هذا البحث علی معرفه هذا المصطلح و تاریخ نشوءه، ثم نفوذه فی الاسر الإسلامیه، ثم نطلع علی الامور التعلیمیه والتربویه والوسائل الإعلامیه کونهم من اهم وسائل نفوذ الثقافه الغربیه فی الاسر الإسلامیه.
    تطلعنا التحقیقات والبحوث علی ان ضعف العقیده, و التشبه بالکفار, وإبعاد الاسر عن الاتجاه الدینی, و قبول ولایه الشیطان و الخروج من ولایه الله , و الانحرافات السلوکیه والاخلاقیه, کلها عوامل مساعده وبشکل قوی فی نفوذ الثقافه الغربیه لتفکیک صلابه الاسر الإسلامیه.
    عادتا ما تکون الاسر القلیله الاهتمام بالشوون الدینیه ضحیه هذا الغزو الوافد.
    فالاهتمام بتربیه الاولاد تربیه دینیه سلیمه, وتقویه إیمانهم وعقائدهم, ومعرفه اسالیب وطرق الغزو الثقافی والتصدی له بوضع الخطط السلیمه لمهاجمته, لهی من افضل الاسالیب و انجحها فی مقاومه هذا الشر الغاشم.
    کلیدواژگان: الغزو الثقافی، الاسره، الإسلام، الغرب، قناه
  • صفحه 207
|
  • Zahra Muhammadi Page 15
    Education is one of the effective tools in the formation of an individual's personality. The best educational method is the practical methods of the role models. In this method, what is desirable and valuable is mindful, conscious and objective symbolization. That is to say, every individual emulates the model after deliberation, reasoning, rational analysis and with complete insight. This article has been written with a view to introducing Fatima Zahra (a.s.) as the best role model for Muslim women. The writer uses jurisprudential resources (Quran and traditions) to give a descriptive and analytical explanation of the cause and reason for Fatima Zahra's being a role model. The results of this study show that Zahra (s.a.) is higher in rank than all other women because she possessed virtues and excellences such as infallibility, the major wilayah and the position of the grand night (Laylatul Qadr) which put her high above other women. In order to follow her, it is necessary that we acquaint ourselves with her sayings and conducts, and carry out our obligations in all aspects of life by analyzing and deciphering the practical and scientifics eerah (lifestyle) of that great lady. Worship (devotion), modesty (hijab), continence, homecare, motherhood, taking good care of husband etc. are some of the main traits of that great role model of Islam.
  • Zahra Ziayee, Khadijeh Ziayee Page 41
    Communication is so dynamic and complex a process that the majority of educational experts and psychologists have focused their attention upon it. Without doubt, many of the problems facing human society and also the reform of human behavior depend squarely on how we deal with parenting and parental relationships with children. Research findings show that the successful and efficient family is a family in which the relationships between its members are based on correct communicational principles and standards. The family is the first and most important institution, classroom and training ground for children. Therefore, it is wrong to speak about religious education without paying attention and recognizing the vital role of the family. This study aims to discuss, with reliance on Quranic verses, traditions and biography of the Infallible Imams (a.s), the criteria of healthy relationships of parents and its role in religious education and training of children. The findings show that parents are duty-bound to provide a suitable environment for their children by establishing friendly relationships with them so that the beliefs that are institutionalized in their nature may show up, flourish and develop. The principles of good communication and relationship of parents with children, the role of the relationship in education and the effects and findings of good relationship on religious education are some of the points that have been discussed and investigated in this article.
  • Zainab Al-Sadaat Ihteshami Page 71
    Undoubtedly, the family plays an important role in nurturing the talents of the future generation. It brings social – moral security and helps in the formation of a sound and dynamic economy; it is the center of peace, love and human sentiments. Following the industrialization of the Western societies and advent of feminism in the early nineteenth century, the said societies in the West faced crisis and went through metamorphic changes. In this cycle of change, the institution that was most affected and which faced identity crisis was the family institution with women's role changing and acquiring a new trend in the family. Feminism of various types (liberal, Marxist, radial, social and ultra-modern) attacks the traditional family by criticizing nuclear family and patriarchic authority without giving an alternative proposal. Therefore, in these communities and owing to the change that occurred to family relationships, not only is the family not strong but it is also faced with serious rivals and challenges. The rising divorce rates, wife abuse, suicide and solitary living among men and women are proofs in support of the above claim. The present article aims to explain feminist approaches and its threats. The writer concludes that feminism and Islam are contradictions that cannot be reconciled with each other. The Islamic perspective about feminism shows that the family is a sacred institution with the woman being the center of its dynamism and efficiency. God created man and woman differently because He had different roles for them to play. Although the value of human being is in his proximity to God and there is no difference in this regard between a man and a woman, they are not necessarily following the same path for attaining proximity.
  • Abeda Batool Jafari Page 99
    The family is the first social institution in human history, culture and civilization. Importance should be attached to it and its respect should be preserved because it is a place where one's physical and psychological wellbeing, safety as well as human dignity are achieved, consolidated and guaranteed. The family's integrity is indisputably crucial to society because it helps the society survive and have a healthy environment for man's subsistence. In a divine system and according to the Quranic culture, the main purpose of marriage is to establish a family and to provide comfort and peace of mind for man to grow, flourish and attain human perfection as well as proximity to God. For this reason, the Islamic system has set duties and obligations for each man and woman. Good conduct, attracting the attention of the partner, obedience in its particular meaning and education of children are the duties shared by both husband and wife. Protection and guardianship of the family, cooperation, maintenance, providing security for the family are the obligations of the husband towards his wife. And obedience, chastity, modesty, protection of husband's properties are some of the particular obligations of the wife to her husband. The present article seeks to study the above obligations as well as the threats that may endanger the family relationships. Some of the threats on the part of the husband are: beating and tormenting the wife, irritability, avarice, excessive jealous care, impulsiveness. The threats on the part of the wife are: ingratitude, misplaced and unreasonable expectations, lack of tolerance and faithfulness to the husband.
  • Noveera Al-Hadaar Page 127
    Importance and necessity of man's training is not hidden for anybody. No school denies the importance of this issue. But the differences are in the goals and training ways. Islam as a complete religion in man's happiness, emphasis on training in childhood and knows this as parent's duty and children rights. In this writing, an effort was made to investigate training issue and its stages in Islam, parent's duty before and after birth. And some points are discussed about Parent's key behaviors in encouraging their children for performing religious deeds. Of this research conclusion is that parents have important role in their children's emotional and Islamic training and Islam gives high importance to this role and gives some guidelines for it.
  • Kawthar Jaberi Page 147
    The observance of modest dress and wearing hijab in front men outside the family is an important religious obligation of every Muslim woman. As can be deduced from the works authored by jurisprudents and exegetes of the Holy Quran, the limits of the Islamic modest dress, according to rational and textual arguments, is one of the most debated issues concerning Muslim women in contemporary society. Obviously, the limits of modest covering in front of males outside the family should be ascertained with reliance on Quranic verses, prophetic traditions and sayings of jurisprudents. In order for this discussion to be clarified and for us to have the necessary information in this regard, it is necessary to give a jurisprudential and exegetical explanation of the Quranic verse which says: "Say to the believing women … not to display their ornaments (zinat) except what is apparent outwardly." Given the etymological meaning of the word " hodud" [limits] which have been used for different meanings, in this article this term has been used to signify the maximum point and limit of everything. The writer concludes that the word h"ijab" and its synonyms which are widely used to refer to woman's dress is a relatively new term. In old times, the word satr, in the sense of 'covering' was used instead of hijab, especially by the religious jurisprudents.
  • Neda Albaseer Page 171
    This article discusses the West’s cultural invasion, and explains from different aspects its affect on the Family. Based on this we have considered looking at cultural invasion in terms of terminology and in terms of history. Then we explore the ways in which this cultural invasion dominates in Muslim families. Affairs like education and means of mass notification (or the media) are the most important tools the west uses to influence families. Research shows the lack of faith in God, people wanting to look like non Muslims, negation of religion from family trends, welcoming the guardianship if Satan and exiting the guardianship of God, moral and behavioral deviations and in conclusion the dominance of western thinking and culture in the family. The family’s consideration of Islam’s rich culture, the parents’ attention to the Islamic education and upbringing of their children, strengtheningh te children’s faith in God, identifying the ways in which the west influences our culture and recognizing the correct way to struggle and fight this invasion according to our society are the most important ways in which we can challenge this cultural invasion.